Kvadraturen

Jaja

Kvadraturen er Oslos historiske sentrum. Her ble den nye byen grunnlagt av kong Christian IV i 1624, etter at den middelalderbyen i Gamlebyen nok en gang hadde brent ned. I Kvadraturen finnes fremdeles noen av byens eldste hus, og her holdt en gang både Rådhuset, Stortinget, og Katedralskolen til. Byantikvaren har produsert et vandrekart for Kvadraturen, som finnes i trykket form både på norsk og engelsk. Den tyske utgaven er også på vei. Det digitale kulturminneatlaset inneholder utvidet informasjon gjennom tekst og bilder.

Til grunnlovsjubileet 2014 ble det utarbeidet et eget 1814-kartlag til det digitale Kvadraturatlaset.

Kulturminneatlas for Kvadraturen er for øyeblikket ikke tilgjengelig på internett. Den gamle web-løsningen var utdatert og arbeidet med å få på plass en ny løsning er i gang. Den nye lenken vil legges ut her så snart alt er klart. Vi gleder oss til å etterhvert kunne presentere Kvadraturen på en ennå bedre måte.

Her finner du pdf av vandrebrosjyren «Rundtur i Kvadraturen».

Vandrebrosjyren på engelsk: «A tour of Kvadraturen»

Barnas Kvadraturguide

Barna har også fått sin egen Kvadraturguide. Gjennom et vandrekart med to ulike ruter – en for 1700-talls byen og en for 1800-tallsbyen, kan barna bli kjent med det gamle Oslo og også lære om hvordan det var å være barn i byen i gamle dager. Visste du at barna på Waisenhuset, et av byens barnehjem, drakk øl til frokost? Eller at en stor del av pengene Ole Høiland stjal fra Norges Bank julehelgen 1835 aldri har blitt funnet? Til vandrekartet følger en lærerveildning til bruk for 5-8.klasse, med utfyllende tekster, bilder og oppgaver. Både kartet og veiledningen kan imidlertig brukes av alle som ønsker, enten man er en familie på spontan byutflukt, eller skoleklasse med faglig opplegg. God tur i Kvadraturen!

Vandrekart
Lærerveiledning