Boken om barneparkene lanseres

Forside

I dag lanseres historieboken om barneparkene!
 
Byantikvaren har skrevet barneparkenes historie. I samarbeid med Omsorgsbygg er viktig kvinnehistorie, samt Oslohistorie og sosialhistorie samlet mellom to permer.
 
Barneparkene starte med parktante Vera Hansen i Frognerparken i 1923. Snart var det parktanter i alle byens parker. Gjerder og hus fikk de ikke før etter krigen, men alle hadde sin faste plass. Dette var kvinner som skapte sin egen arbeidsplass. De drev barneparkene selv, de var selvstendig næringsdrivende i en tid da menn dominerte yrkeslivet. Barneparkene var for og av kvinner, og ga også hjemmeværende mødre frihet noen mer hver dag. Først på 1970-tallet ble parktantene kommunalt ansatt.
 
Barneparkene lå over hele Oslo. Vi vet om 271 stk (ikke alle i drift samtidig). Fram til 2004 var fortsatt mange i drift. I dag er det bare en igjen. Barneparkene var viktige i bybildet, og sammen med lanseringen av boken, er et utvalg parker ført på Gul liste, så de har et vern for ettertiden.
 
Vi er stolte over å ha fått samlet viktig kvinnehistorie som knapt omtalt andre steder. Vi har også fått mange bilder som aldri tidligere er publisert. Tusen takk til alle som har bidratt og hjulpet oss!
 
Boken er et ikke-kommersielt produkt som ikke vil være til salgs i butikkene, men den ligger gratis til nedlastning her.