Godbit-fredag: Torshov

Torshov

Ca 1970 tok Byantikvaren dette bildet i Johan Svendsens gate på Torshov. Ikke et typisk bilde fra våre arkiver, men det der nok ikke de lekende barna som er det egentlige motivet. Bildet er merket «vinduer». Er det også derfor det er brukt fargefilm? Det store flertallet av våre arkivbilder fra denne perioden er fotografert i sort/hvitt. Dette er også det eneste bildet i arkivet vårt fra Torshov som viser bygningene med sine originale vinduer, før de ble skiftet ut, hovedsakelig på 80-tallet.

Torshovbyen ble oppført av Oslo kommune1917-25, for å skaffe gode leiligheter til arbeiderfamilier. Til sammen 1762 leiligheter, alle med WC, men bare noen få med bad. Stilen er nybarokk, med små tårn, karnapper, bratte tak og slemmede fasader. Det finnes mange bilder fra da Torshovbyen var ny, men på bildet over kan man takket være fargene få et ekstra godt inntrykk av hvordan Torshovbyen så ut da den var ny. Det hadde nemlig ikke skjedd mye med fasadene fram til 70-tallet. Når vinduene så ble skiftet, ble det dessverre satt inn vinduer med løse, utenpåliggende sprosser, som ikke lignet de opprinnelige. På 80-tallet var man ikke like opptatt detaljer. Byantikvaren godkjente flere lignende vinduer rundt om i byen på den tiden, og skrev i sine svarbrev at «kopiene» var gode nok og lignet nok på de originale. I dag tenker man annerledes. På Torshov skifter man i dag flere steder ut 80-tallsvinduene med gode kopier, en tilbakeføring til det opprinnelige så godt det lar seg gjøre.

Byantikvaren er svært glad for at mange nå blir bevisste på hvor viktige riktige vinduer er for en bygning. Vi gir gjerne råd og veiledning, både om restaurering av eldre vinduer, eller utskiftning av 2.generasjonsvinduer til gode kopier. Man kan kontakte oss på e-post eller komme innom vårt publikumsmottak. Vi har også utarbeidet et informasjonsark om vinduer.