Modernismens kulturminner: Den nye byen – Vaterland – Oslo Spektrum

Spektrum

Da den gamle trehusbebyggelsen i Vaterland forsvant tok det mange tiår før man ble enige om hva som skulle bygges istedet. Oslo Spektrum ble et høydepunkt, ikke bare på Vaterland men i hele Oslo forøvrig. Det var klart at byen trengte en storstue for konserter, idrett osv og i 1990 sto Oslo Spektrum ferdig. Den er tegnet av LPO arkitekter og er det siste store byggeprosjektet der man benyttet norskbrent tegl. Fasadene er rikt utsmykket, av billedkunstneren Guttorm Guttomsgaard og keramikeren Søren Ubisch i samarbeid med arkitektene. Kanskje legger man ikke merke til det når man haster forbi, men stopp opp neste gang og kikk på detaljene. Oslo Spektrum er av periodens beste bygg og er under oppføring på Byantikvarens gule liste. (Foto: Rune Aakvik/Oslo Museum)