Den tidligere amerikanske ambassaden under fredning

Amerikanske ambassade

Den tidligere amerikanske ambassaden, Henrik Ibsens gate 48 (tidl. Drammensveien 18) er under fredning. Bygningen er et av våre virkelige arkitektoniske perler og sto ferdig i 1959. Den er et modernistisk mesterverk, med fantastiske interiører og er tegnet av den finsk-amerikanske stjernearkitekten Eero Saarinen. Dette er hans eneste bygg i Norge og et av kun tre i Europa. Den frittliggende, trekantede bygningen har fasader av sort labrador og fyller hele kvartalet. Byantikvaren er glade for arbeidet med å frede denne helt spesielle bygningen og har utarbeidet et fredningsforslag og et fredningsvedlegg. Her kan finnes fascinerende lesning om bygningen og arkitekten, og ikke minst slående fotografier. Som Eero Saarinen selv sa til Byggekunst i 1959: «Den amerikanske ambassadens bygg skal være et hus i «kjole og hvitt». Det skal være kledd slik man vil opptre om man skal representere sitt land korrekt.»  (Foto: Teigens fotoatelier/NTM 1959)

Fredningsforslag
Fredningsvedlegg