Bøler samfunnshus, svømmehall og bibliotek

Bøler Samfundshus

Etterkrigstidens kulturminner: Bøler samfunnshus, svømmehall og bibliotek.
Det fantastiske anlegget på Bøler er typisk, både for tiden og for drabantbyen, som skulle utstyres med alle funksjoner beboerne måtte trenge. Samfunnshuset og biblioteket sto ferdige i 1972 og er tegnet av Sverre Fehn. Samfunnshuset er særlig fremtredende, med sin fasade av trestenderverk og opprutet vindusflate som fylle ytterveggene. Biblioteket har betongfasader med høytsittende vinduer og interiører i betong og tre, som er godt bevart. Biblioteket er i dag i bruk omtrent som da det var nytt. Svømmehallen var også planlagt av Sverre Fehn, og hadde et stort, buet tak. Imidlertid tok pengene slutt, til tross for innsamling blant Bøler-beboerne, og svømmehallen sto ikke ferdig før i 1980 (ark. Dag Endresen og Bjarne Grevskott Larsen). Det modernistiske anlegget har høy verdi, både som enkeltbygg og som helhet, og står på Byantikvarens Gule liste. (Foto: Teigens fotoatelier, Norsk Teknisk Museum)