Tøyenbadet – en 70-tallperle

Tøyenbadet OM Rude 1980

Ettekrigstidens kulturminner: Tøyenbadet
Snart sommer og badetid! Tøyenbadet, med sine basseng både inne og ute er Oslos best besøkte bad. Den buede takkonstruksjonen har blitt et landemerke øverst i Ola Narr-bakkene på Tøyen. Innvendig finner vi Oslos eneste 50-meters basseng, barnebasseng og et noe amputert stupetårn. Bildet er tatt i 1980, da ti-meteren fortsatt var inntakt.
 
Tøyenbadet åpnet i 1976 og er tegnet av Gert Thuesen. Det er bygget hovedsaklig i betong, noe som nå skaper problemer for en eventuell rehabilitering, da betongen er dårlig. Lekkasjer i bassenget er allerede utbedret flere ganger. Badets fremtid er ikke helt klar; et bad på Tøyen skal bestå, men om det blir utvidelse eller nybygg er ikke bestemt. Betongen er imidlertid også en viktig del av arkitekturuttrykket og badet har mange flotte detaljer, både i de store bygningsvolumene og i trapper, ganger og mindre konstruksjoner. Det er meget godt bevart og man kan her oppleve 70-tallet på sitt beste, i den lyse, åpne bassenghallen. (Foto: Atelier Rude, Oslo Museum)