Oslo konserthus

Konserthuset 1977

Etterkrigstidens kulturminner: Oslo konserthus
I mai ser vi på noen av de beste byggene hovedstaden har å by på fra 1950, 60, og -70-tallet. Oslo konserthus fikk en trang fødsel, de første planene forelå allerede i 1952, men først i 1977 sto bygget ferdig. Det er tegnet av den svenske arkitekten Gösta Åbergh. Beliggende i Vika ble bygningen en fortsettelse på områdeutviklingen som hadde transformert denne delen av byen kraftig etter krigen. Store forretningsbygg, butikkarkade og så altså konserthuset. Tomten kan føles noe inneklemt, men bygningen har høy arkitektonisk kvalitet, høy materialkvalitet og mange flotte detaljer. Utvendig er den kledd med polert, lys tolgagranitt, innvendig er tak og vegger dekket av marmor og plater finert med mahogni. De store, rene flatene og vekslingen mellom mørke og lyse fasadeelementer, samt rastervinduene er typiske for tidsperioden. Konsertsalen har 1400 sitteplasser. (Foto: Paul A. Røstad/Dextra, Teknisk museum).