Etterkrigstidens boliger: Villa Ystgård

Ing. Ystgård

Villa Ystgård, Erling Viksjø 1955. Vi må unne oss noen virkelig perler her i spalten, denne gang en av Erling Viksjøs privatvillaer. Viksjø er kjent for sine høye, ruvende betonghus, men i eneboligene sine fikk han sjansen til å eksperimentere med betong og tre i mindre skala.

Villa Ystgård (for ingeniør Odd Ystgård) var Viksjøs første enebolig bygget i naturbetong. Byggetillatelsen ble gitt på eksperimentbasis, slik at han faktisk kunne benytte naturbetong som materiale. Hallvard Trohaug skriver om villaen: «Huset ligger i lett skrånende terreng og er i to etasjer. Huskroppen består av en grunnetasje i naturbetong med vindusvegg i tre og en overetasje i beiset treverk med pulttak. Førsteetasjen er utført i sandblåst naturbetong og består av garasje, kjøkken, hall, spisestue og stue. De enkelte rommene ligger forskjøvet i forhold til hverandre og skaper forskjellige funksjoner. Stuen ligger i et eget volum, tre trinn ned i forhold til resten av første etasje. Villaens andreetasje er bygget i tre og inneholder soverom og bad. Naturbetongen er på en virkningsfull måte kombinert med treverk både i interiør og eksteriør».

I dag er huset fremdeles godt bevart. Da det var nytt fikk det god omtale. Arkitekt og kritiker PAM Mellbye uttalte: «Det er deilig å kunne rose et hus fullt ut. Det er deilig å se kjernesunn, moderne arkitektur!»

(Kilde: Arkitekt Erling Viksjø, Norsk Arkitekturmuseum. Foto: Teigen/Norsk Teknisk Museum)