Byantikvaren 60 år – vernekamper gjennom tidene: Peckelgården del II.

Peckel.jpg

Forrige uke fortalte vi om Peckelgårdens tragiske skjebne. Her viser vi det eldste bildet vi har funnet av gården. Det er tatt i 1896 av Caroline Colditz. Dagens situasjon viser et bybilde som har vært i kraftig endring – et av de mest transformerte i Oslo sentrum. Ikke lett å kjenne seg igjen, men opp til høyre går fremdeles Keysers gate. Det finnes ingen spor av Pilestredets gamle bebyggelse, men så sent som på midten av 70-tallet sto flere av de gamle handelsgårdene fra 1700-tallet fremdeles, ikke bare Peckelgården. Da den ble revet var det lenge parkeringsplass på tomten. På 90-tallet åpnet trafikkmaskinen, motorveien gjennom sentrum, og høyhusene og Ibsen parkeringshus sto ferdige. Kontrasten til Peckelgården på slutten av 1800-tallet er stor. Dengang var Pilestredet en gate for små virksomheter og boliger. I 1897 kan finner vi følgende i Peckelgården: Fru Hulda Nielsen, sæpeforretning, Hansen & co, jomfru Caroline Brække café (på bildet ser vi en «nykterhed café), og fru Gurine Syversen, sigarhandler. Blant beboerne er to enslige frøkner, en jomfru, en ekspeditrise og Martine Berntzon, strygejomfru.