Vernekamper gjennom tidene: Homansbyen

Homansbyen

Byantikvaren 60 år – vernekamper gjennom tidene: Homansbyen. Da er vi tilbake i vanlig gjenge etter ferien, håper alle har hatt en fin sommer. Homansbyen er et av områdene vi var innom på vår jubileumsvandring i mai og er virkelig en av Oslos perler. Villastrøket bak slottet ble bygget ut fra 1858 og strekker seg egentlig helt bort til Uranienborg terrasse. I dag tenker vi særlig på Josefines gate fra Bislett til Hegdehaugsveien som det beste fra Homansbyen. De fleste av de store murvillaene er tegnet av Georg Andreas Bull. De ligger tilbaketrukket, med hager i forkant og forsegjorte tårn, balkonger, ornamentering og flotte smijernsgjerder. Vår første byantikvar Arno Berg var en av dem som kjempet for Homansbyen. Den var hans hjertebarn og han snakket om den i flere intervjuer, bl.a. ønsket han seg vern for Homansbyen i 70-års gave. Det var nemlig planer om store endringer i området. På 60-tallet var det press på boliger i indre by og Homansbyen var stadig oppe i diskusjonen. Her kunne man rive og bygge høyt. En bred gjennomfartsvei, Per Sivles gate, var planlagt tvers gjennom Homannsbyen, over Josefinesgate og gjennom hagene. Heldigvis ble ikke dette noe av. I 1978 ble endelig Homansbyen regulert til spesialområde bevaring. Byantikvaren kjempet lenge for denne saken, med svært god hjelp fra Fortidsminneforeningen. Arno Berg fikk ikke oppleve planen vedtatt, mens hans innsats var uvurderlig. Han unnlot ikke å peke på verdiene i Homansbyen så snart han fikk muligheten, og i dag er nok de fleste enige med ham. (Foto: Byantikvaren)

Frem innlegg
Liker

Liker

Fantastisk

Haha

Wow

Trist

Sint

Kommenter

Byantikvaren mener at fasadebevaring bør fortsette å være en nødløsning. Les den utmerkede artikkelen i siste nummer av Fremtid for fortiden om temaet, og heng med i byutviklingsdebatten:

https://issuu.com/fmfoa/docs/fredrik_borgen

Bak fasaden av Fredrik Borgen
ISSUU.COM
Frem innlegg
2204 personer nådd
Liker

Liker

Fantastisk

Haha

Wow

Trist

Sint

Kommenter

Kommentarer
Byantikvaren i Oslo
Skriv en kommentar …

Spennende om håndverksteknikk og vakker bygård!

http://www.byggogbevar.no/…/restaurering-av-dekorert-fasade…

I Torggata 36 i sentrum av Oslo befinner det seg en ganske spesiell bygård fra 1888. Se hvordan fasaden ble restaurert tilbake til fordums glans!
WWW.BYGGOGBEVAR.NO
Frem innlegg
5160 personer nådd
Liker

Liker

Fantastisk

Haha

Wow

Trist

Sint

Kommenter

Kommentarer
Anne Lise Larsen
Anne Lise Larsen Fantastisk fint arbeide. Her skal jeg stoppe og se neste gang jeg er i Torggata. Det er forresten utrolig mange flotte bygg og fasader i Oslo dersom man bare ser etter.

Byantikvaren i Oslo
Skriv en kommentar …

Byantikvaren 60 år: Ekte sommer-Oslo! Blant de mange prosjekter Byantikvaren har jobbet med gjennom tidene er bevaring av hyttebebyggelsen på Lindøya, Bleikøya og Nakholmen. Bildet er tatt i 1961, og i dag kan øyene fremdeles oppleves slik de sees her: små hytter i tilpassede farger, gangstier, vegetasjon, skog og strand. Hele Lindøya er ført på Gul liste, mens Bleikøya og Nakholmen har enkeltbygg ført opp, i tillegg til øyene som rekreasjonsområde. Det er viktig å ta vare på alle delene av byens historie, også feriehistorien. Byantikvaren ønsker alle en riktig god sommer og er tilbake til høsten med flere glimt fra Byantikvarens virksomhet gjennom 60 år. (Foto; Ukjent/Oslo Byarkiv)

Byantikvaren i Oslo sitt bilde.
Frem innlegg
3450 personer nådd
Liker

Liker

Fantastisk

Haha

Wow

Trist

Sint

Kommenter

9.november går Byantikvarens jubileumsseminar Gammel og grønn – Oslos fortid i en grønnere fremtid av stabelen på Sentralen. Fullt program og påmelding til høsten, men hold av datoen!

Byantikvaren i Oslo sitt bilde.
Frem innlegg
2584 personer nådd
Liker

Liker

Fantastisk

Haha

Wow

Trist

Sint

Kommenter

Kommentarer
Gro Agnethe Stokke
Gro Agnethe Stokke Eline og Bodil, noe for dere det her

5 svar
Gro Agnethe Stokke
Gro Agnethe Stokke Ingrid Marie noe for deg også det her vil jeg tro..

Byantikvaren i Oslo
Skriv en kommentar …