BYA 60 år – Pilestredet 34, læregutthjemmet

BYA 60 år Vernekamper gjennom tidene: Læregutthjemmet i Pilestredet 34. «Sic transit gloria mundi (således forgår verdens herlighet) sto det skrevet på en plakat på en stolpe utenfor det gamle læregutthjemmet i Pilestredet, like før bygningen ble revet. Dagbladet-fotograf og Oslo-patriot Sverre Heiberg plukket opp dette motivet og på Heibergs bilde ser vi møbler, eiendeler og en gitar, som har blitt skuflet ut på gaten, sammen med okkupantene som ikke vant fram med sin sak. «Nei til riving» og «Dette huset er okkupert av bolig-søkende» sto det på bannerne på husveggene.

Det gamle læregutthjemmet ble oppført ca.1880 og huset i alle år unge gutter som gikk i lære innen forskjellige håndverk, men også andre yrker. I 1935 ser vi i adressebok for Oslo at O. J. Skrede er bestyrer og hans hustru Anna husmor. Det bor 49 gutter på hjemmet, som utdannet seg til bl.a. skredder, stenhugger, typograf, maler, tekniker, murer, baker, blikkenslager, bilmekaniker, elektriker, rørlegger og urmaker.

Sammen med nr.36 dannet Pilestredet 34 et fint lite bymiljø som i dag er borte. På 1970-tallet var fortsatt rive-iveren stor og flere store kamper fant sted i dette tiåret. I 1976 ble Pilestredet 34 revet.Byantikvaren fikk i det minste bygningen fotografert og tok også detaljbilder av det gamle støpejernsgjerdet før det ble kjørt bort. I mai året før tok Øistein Øisjøfoss det fine fargebildet, som Byantikvaren har fått lov å bruke. Et eksempel på hvor viktige amatørfotografene er i arbeidet med å dokumentere byens historie.

Læregutthjemmet 3