Detaljer fra byen: Den barokke fuglen på Lindern

P1130639

Detaljer fra byen: Den nybarokke fuglen på Lindern. Kanskje vi i dag skulle la oss inspirere til vakker fasadedekor når vi bygger hus? Lindern Hageby ble fullført i 1920, da man så tilbake mot barokken og bygget kvartalsbebyggelse med store, åpne, grønne gårdsrom og gater som slynget seg innimellom med trær langs alle fortau. Arkitekturen er preget av bratte saltak, mansardtak og barokkdetaljer, med forseggjorte dører, karnapper og store vinduer. Man ønsket å gi et bredt lag av befolkningen gode boliger og i denne perioden ble det bygget slike storgårdskvartaler mange steder i byen, f.eks. på Rosenhoff og Torhov. Ullevål Hageby, Tøyen (Hagegata) og River’n er også en del av de samme idealene. På Lindern ble det fullført i alt 525 leiligheter på to og tre rom, alle med kjøkken og wc, men ikke alle med bad. Arkitekter var Harald Hals, Ferdinand Linthoe og Henry Coll. Den østerrikske arkitekten Camillo Sittes byplanidealer lå til grunn for planen. Fuglen på veggen finner dere ut mot Ullevålsveien, vis a vis tannlegehøyskolen. Der ligger det også et fint, lite butikklokale, typisk for nærsamfunnene man bygget dengang.