Oslo før og nå: Stortinget t-banestasjon

Untitled-1 Stortinget
Ved første øyekast virker ikke Stortinget så forandret, men når vi ser bildene som er tatt like etter åpningen i 1977, er det mye som har forsvunnet. Stasjonen het opprinnelig Sentrum og ble tegnet av arkitekt Håkon Mjelva. Fargebruken er djerv og formspråket spennende. I kontrast til de farger og mønstre sto betongen, som Mjelva var glad i å bruke. På Romsås og Grorud ser vi det samme uttrykket som på Stortinget; det svungne taket og betongvegger med ulike mønstre. På Egertorget sto opprinnelig en betonghatt, som tak over nedgangen til stasjonen. Denne skapte mye diskusjoner og ble senere fjernet. På Grorud er betonghatten bevart. I dag er alle innvendige tak på Stortinget dekket av plater. Dette har sammenheng med de store vannlekkasjene som gjorde at stasjonen måtte stenge allerede i 1983. Den kunne ikke åpnes igjen før i 1987, da knyttet den de vestlige og østlige t-banelinjer sammen. Bildene i albumet viser at kiosker, skilting og ikke minst t-banevognene ikke er av en annen støp enn for 38 år siden. Likevel har Stortinget bevart sitt særpreg, og ligner ingen andre t-banestasjoner i Oslo.

Untitled-2 Stortinget
Untitled-3 Stortinget
Untitled-4
Untitled-5
Untitled-6
Untitled-7